„Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven

Mi-am petrecut întreg week-end-ul cu o carte emoționantă și tristă. Nu am citit tare multe cărți pentru adolescenți, dar această carte cred că va rămâne preferata mea.
13227888_998019806950717_159735908_n

De la bun început ești pus în temă, un tânăr, Finch, se urcă pe o clopotniță pentru a-și pune capăt zilelor. În același timp o întâlnește pe Violet, la aceeași înălțime cu el, pe aceeași clopotniță, cu aceleași gânduri. Văzându-se, recunoscându-se ca fiind colegi, din aceeași școală, intențiile lor sinucigașe dispar. Finch mereu era considerat un ciudat, prin urmare, toată școală vedea în Violet o eroină, fata care l-a salvat pe Finch de la sinucidere, deși, adevărul era altul.

Doi tineri cu povești de viață diferite, Finch face parte dintr-o familie dezbinată, tatăl său i-a lăsat pentru o altă femeie și o altă viață. Familie ignorantă și care nu se prea interesa de starea de spirit a copiilor. Finch fiind mereu un prost și un bun de nimic și, bineînțeles, de toate astea era vinovat tatăl plecat la o altă femeie.

De cealaltă parte, reversul medaliei, familia Violet(ei) mereu aproape de ea, mereu susținând-o și foarte precauți. Cu un an în urmă, Violet a provocat un accident de mașină și așa se face responsabilă de viața surorii ei care nu a supraviețuit și pentru care Violet se simte extrem de vinovată, nimic nu mai este ca înainte. Nimic nu mai are sens. Întâlnindu-l pe Finch, Violet se simte înțeleasă. Cei doi, datorită unui proiect de cercetare se cunosc mai bine, se îndrăgostesc și trăiesc momente minunate alături unul de celălalalt. Cu toate astea, Finch stă mereu cu gândul la sinucidere.

Ai fost din toate punctele de vedere tot ce mi-aș fi putut dori. Dacă ar fi putut să mă salveze cineva, aceea ai fost tu.”

Până în ultimul moment am sperat ca finalul să fie unul fericit. Până în ultimul moment am sperat că acest copil va fi înțeles, ajutat, susținut, dragostea și grija Violet(ei) nu l-a ajutat să supraviețuiască. Mi-a fost ciudă pe Violet că nu a insistat mai mult, mi-a fost ciudă că l-a lăsat singur, mi-a fost ciudă că nu s-a împotrivit părinților, mi-a fost ciudă pe ea când a constat că e prea târziu.

Pe parcursul lecturii l-am văzut pe Finch destul de rațional și sigur pe sine, eu chiar cred că el avea de ce să trăiască, asta pe lângă copilăria zbuciumată, mama și surorile  care mereu îl neglijau. Și-a găsit persoana care să-l înțeleagă, și-a găsit fata care îl iubea așa cum era el „ciudat”. Cu toate astea, a hotărât să „plece”, să termine singur acel proiect de cercetare și să-i redea poftă de viață Violet(ei). Frica de a rămâne singur și nefericit a fost mai mare decât toate motivele pentru care avea să trăiască.

O furtună de sentimente contradictorii m-a încercat pe timpul lecturii, de la ură la compasiune, de la nemulțumire la speranță, ș.a.

O carte care ne vorbește despre moarte, sinucidere și depresie, dar și despre iubire, despre ce înseamnă a trăi frumos, despre cum să înveți să te accepți așa cum ești, despre etichetări și despre multe altele. O carte plină de învățăminte, o carte inspirată dintr-o experiență personală a autoarei, o carte care te pune pe gânduri.

Încă odată mă conving de rolul desăvârșit pe care îl are un părinte în viața unui copil. Chiar dacă părinții care se despart, din varii motive, cred că copii sunt mari și o să înțeleagă, adevărul și realitatea e alta.  Cât de mult contează susținerea și încrederea unui părinte pentru copil, cât de mult contează pentru un copil să fie ascultat și ajutat atunci când are nevoie.

Nu contează ce iei din viață, contează ce lași.

Reclame

2 gânduri despre &8222;„Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s