Top 10 cărți citite din 50

Am scris recent pe pagina de facebook a blogului că din ianuarie anul curent și până de curând (adică 19 iulie) eu am reușit să citesc 50 de cărți.

Au fost câteva cărți  pe care mi-am dorit să le citesc anume anul acesta, altele le-am citit, pur și simplu, că așa mi-a venit sau fiind influențată de membrii grupului cu schimbul de cărți offline.

O să mă repet și o să zic că de la începutul anului mi-am propus să citesc în fiecare zi, indiferent de cantitate, fie măcar și 5 pagini, ceea ce mi-a reușit cel puțin până acum. Ba mai mult decât atât, dimineață mă trezesc și citesc chiar până la o oră fără să fiu deranjată de nimeni 🙂

La început e mai greu pentru că nu e formată obișnuința, dar treptat e ca și cum aș mânca, respira, dormi și tot așa. Găsesc timp pentru cărți oricând. Poate mai puțin pentru altceva. Vreau să văd cum o să-mi pară chestia asta la sfârșit de an.

Prin urmare, voi înșira în continuare, 10 cărți care mi-au plăcut foarte mult din cele 50 citite în total. Cărțile vor fi în ordinea pe care le-am citit de la început până acum. Toate cărțile au primit 5 stele pe goodreads.

1. „Băiatul cu pijamale în dungi” de John Boyne

Cartea e scrisă  din perspectiva unui băiețel de 9 ani care se trezește într-o bună zi că familia lui trebuie să se mute din orașul copilăriei sale în alte parte. Într-un loc nou. Departe de prieteni, de locurile pe care adora să le exploreze și să se simtă în largul său. Ca cititor îți dai seama din context că familia lui se mută  lângă Auschwitz, lagăr de concentrare și exterminare al Germaniei naziste.
Baiatul cu pijamale in dungi - John Boine - SITE..jpgLui Bruno acest loc deloc nu i-a plăcut, dar nici părinții nu i-au explicat ce e cu el și de ce au venit aici. El spera de la o zi la alta ca familia lui să se întoarcă în Berlin. Tot ce putea vedea el din casa în care s-au mutat și anume din camera surorii lui, e un teritoriu îngrădit cu sârmă și multe persoane care erau îmbrăcate în pijamale în dungi.

Se împrietenește cu un băiețel de vârsta lui aflat dincolo de gardul de sârmă atunci când explorează acel teritoriu necunoscut. Își vorbesc, se joacă și pe zi ce trece Bruno e tot mai curios și vrea să afle ce se întâmplă după acel gard de sârmă și ce-s cu oamenii care poartă acele pijamale în dungi. Cum i-a reușit să se strecoare în interiorul lagărului de concentrare, ce a pățit  Bruno și dacă s-a întors în Berlin, vă îndemn să citiți cartea. E mică-n pagini și ușor se citește.

2. „Parenting necondiționat” de Alfie Kohn

2u5bck1Genul de carte care îți  sugerează un mod sănătos, armonios și prielnic de a-ți educa copilul. Un mod empatic de a relaționa cu copilul. Nu prin pedepse, nu prin recompensele cu care am fost eu educată de părinți.

Zero violență,cât mai multă implicare a părintelui, ascultare activă și cooperare a copilului,  rezultate frumoase și demne pe termen lung. Nu e ușor, dar nici nu e imposibil. I-am dat maxim de stele pentru că sunt de acord cu acest tip de educație a unui copil și spre asta tind eu cu băiatul meu: să crească armonios, să ne înțelegem de minune și să evităm cât de mult posibil conflictele dintre noi.

3. „Se numea Sarah” de Tatiana de Rosnay

sarahE despre Holocaust, e despre pata neagră din istoria Franței din 1942 și anume: despre razia evreilor din Paris la comanda naziștilor. Personajele cărții nu sunt reale, dar acțiunea, evenimentul din acea perioadă, informațiile despre acest moment trist al Franței le puteți găsi la o căutare pe google.

Acțiunea cărții e povestită din perspectiva Sarei, fetița de 9 ani care a fost martoră la tot acel calvar și din perspectiva Juliei, jurnalista care a primit însărcinare să scrie un articol de comemorare despre acest eveniment.

Ce descoperă Julia documentându-se despre acest eveniment, ce întorsătură iau lucrurile, vă invit să citiți cartea.

4. „Flori pentru Algernon” de Daniel Keyes

E despre un bărbat cu retard mintal care-și dorește să devină deștept. O echipă de oameni de știință reușesc, în urma unui experiment,  să-l transforme și totodată să-i îndeplinească acest vis. Mai multe detalii despre carte am scris aici.

Mi-a plăcut începutul acestei cărți, în sensul că era scrisă tare neciteț, unele cuvinte nu erau lizibile deloc, trebuia să intuiești ce vrea să zică Charlie, dar și povestea în sine.

5. „Invitația la vals” de Mihail Drumeș

Ori de câte ori îmi aduc aminte de această carte mi-e ciudă pe Tudor. Mi-e ciudă pe orgoliul lui și faptul că nu a reușit să se corecteze, să aibă o relație normală cu Mihaela și să se bucure de dragostea și sentimentele pe care i le purta acea femeie. Mai multe detalii despre Tudor și iubirea vieții lui aflați din recenzia pe care am scris-o după ce am citit cartea.

6. „Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven

Cartea asta am citit-o cu sufletul la gură, am sperat de la început până la urmă ca Finch să se răzgândească, să ia o decizie corectă și să ducă o viață normală alături sau separat de Violet. Așteptările nu mi s-au îndreptățit, dar cartea rămâne a fi foarte emoționantă și cu un subiect foarte sensibil, mai ales că problema asta persistă și la ora actuală.

Mai multe detalii despre subiectul cărții vedeți aici.

7. „Zaraza” de Andrei Ruse

Zaraza1Mi-a plăcut atât de mult acest roman încât l-am savurat încet și cu multă migală. O carte care m-a impresionat plăcut.  Nu m-am gândit că Andrei Ruse va corela atât de bine detaliile biografice despre Cristian Vasile cu imaginația și tacticile sale scriitoricești. Un roman biografic fictiv dar care personajul principal a încântat prin muzica lui mii și mii de oameni cu romanțele sale în perioada interbelică a Bucureștiului.

Mi-a plăcut foarte mult să regăsesc pe youtube piesele cele mai discutate în roman și să le ascult, situația asta, în genere, dă un farmec special acestei cărți 🙂

Deasemenea, toate acțiunile din carte pot fi verificate și asta la fel mi se pare superb.

Am cunoscut bunătatea unui om, curajul, puterea de muncă și ambiția de a încerca imposibilul, cât și lecțiile de viață care au venit la pachet odată cu acest roman frumos.

8. „Oscar și tanti Roz” de de  Éric-Emmanuel Schmitt

oscarCartea asta e imposibil să o citești fără lacrimi în ochi. Un subiect delicat, trist și foarte emoționant.

E vorba despre un băiețel de 10 ani, bolnav de leucemie, își trăiește ultimele zile din viață într-un spital, dar nimeni nu are curajul să-i spună verde în ochi că într-o bună zi va muri. Nici măcar părinții, care veneau la el în vizită doar duminica.

S-a împrietenit cu Tanti Roz, asistenta care l-a convins oarecum să-și trăiască ultimele zile din viață cu multă considerație, socotind o zi ca și cum ar fi trecut 10 ani. Prin urmare, și-a trăit adolescența – se îndrăgostește, maturitatea – se căsătorește, bătrânețea – își pierde soția …, ca și cum ar fi făcut asta o persoană sănătoasă, de-a lungul vieții sale, nefiind grăbită de o boală anume. Tulburătoare poveste. Îmi doresc foarte mult să văd și piesa de teatru a acestei cărți. O carte micuță, dar cu un impact enorm. Să o citiți neapărat.

9.  „Arcul de triumf” de  Erich Maria Remarque

arcul-de-triumf_1_fullsize
Tristă cartea, dar mi-a plăcut foarte mult: trăirile sufletești ale dr. Ravic, gândurile și starea pe care o avea de la o zi la alta.

Trist atunci când mereu trebuie să fii pe fugă, trist cu toată nebunia războaielor și tot ce au avut să îndure oamenii de pe urma lor.

Trist e să te îndrăgostești de o femeie și ea să nu se mulțumească doar cu tine, ci mereu să o vezi la braț cu un alt bărbat.

Trist, dar totodată plin de speranță mi-a părut finalul. Eu așa și sper că el va supraviețui războiului, deportării. Trist să citesc oricare altă carte despre lagăre de concentrare, deportare sau război.

10. „Și tu ești singur?” de Aurelian Silvestru

Într-o bună zi voi scrie un post cu 10 cărți ale autorilor basarabeni care m-au încântat foarte  mult. Una dintre ele este și cea a lui Aurelian Silvestru „Și tu ești singur?”. O carte cu un subiect plin de optimism, de tinerețe și vâltoare a vieții. O carte despre Manole și Ana, o carte despre zbuciumul sufletesc al Anei, despre pofta de viață și speranța că într-o bună zi va depăși toate obstacolele vieții și va duce o viață liniștită și plină de pace.

Mai multe detalii despre carte citiți aici.

Cam astea sunt cele 10 cărți care mi-au plăcut foarte mult, care mi-au răscolit cele mai puternice emoții, cărți pe care vă sugerez să le citiți când și unde apucați. Sunt minunate și sunt sigură că cel puțin 5 dintre ele s-ar putea să vă placă la fel de mult ca mie.

Citiți, cititul nu îngrașă!

Reclame

Un gând despre &8222;Top 10 cărți citite din 50&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s