Citate din „Ora 25” de Virgil Gheorghiu

Nu demult am terminat de citit marea carte a lui Virgil Gheorghiu – „Ora 25” și aș vrea să inserez mai jos câteva citate sau afirmații care mi-au atras atenția pe timpul lecturii.
ora 25
Peste câteva zile voi reveni cu impresia post lectură a acestei cărți.

1. „Femeile sunt ca și copiii. Le trec tot felul de întrebări prin cap!.” (Suzana îi dădea lui Ion foarte multe întrebări despre stele, cum ar fi: oare este adevărat că fiecare om are steaua lui pe cer și când omul moare, steaua lui cade?)

2.„Un om care nu are dreptul să trăiască în onoare și demn este un sclav.”

3. „Negustoria de oameni este ultima treaptă a decăderii morale.

4. „Pe oameni poți să-i închizi în lagăre și în închisori, poți să-i pui la muncă, să-i schingiuești sau să-i omori, dar nu poți să-i vinzi!”

5. Moritz s-a sculat în picioare: „Pot să mă țină toată viața în lagăr! Înainte de a muri, aș vrea însă să-mi dea drumul. Măcar un ceas înainte de a-mi da sufletul, ca să nu mor închis. E mare păcat să mori închis!”

6. „Oamenii pot îmblânzi șerpii, leii și toate fiarele. Acum a apărut pe fața pământului o nouă rasă de viețuitoare. Se numesc cetățeni. Trăiesc nu în păduri sau în junglă, ci în birouri; dar sunt mai cruzi decât fiarele sălbatice. În loc de inimi cred că au ceasornice. Și creierul le e un fel de mașină. Au exact poftele fiarelor. Ei au umplut pământul!

7. „Am cerut dreptate în toate felurile în care m-a învățat disperarea. N-am primit niciun răspuns.” (E vorba despre petiția pe care Johann Moritz o scrie autorităților, pentru a-i întreba de ce-l țin închis: Eu nu am furat, nu am ucis, nu am înșelat, nu am făcut nicio faptă rea, din cele oprite de lege sau de biserică. Dacă nu sunt nici hoț, nici ucigaș, nici înșelător, de ce mă țineți în pușcărie? )

8. „Viața n-are niciodată o finalitate obiectivă, afară doar dacă prin asta se înțelege moartea: orice finalitate în planul real este subiectivă.”

9. Ora 25: ora civilizației europene!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s