Cărțile citite în ianuarie 2017

În luna ianuarie am reușit să citesc 10 cărți. Unele din ele le-am citit pe avion, autobus sau chiar așteptând la o coadă, câteva din ele au fost plănuite să le citesc, altele pur și simplu mi-au căzut sub mână. În dreptul fiecărui titlu am să pun și numărul de steluțe pe care le-am acordat pe goodreads.

1. „După ce te-am pierdut” de Jojo Moyes       4/5 stele
dupa-ce-te-am-pierdut_1_fullsizeAm hotărât să citesc continuarea primei cărți: „Înainte să te cunosc” pentru că mi-a plăcut subiectul romanului ales, deși, nu e unul din cele mai fericite cazuri. A doua parte a poveștii, eram curioasă să văd cum s-a schimbat Lou, ce a învățat din toată povestea asta.

A fost o lectură care m-a relaxat, m-a cam plictisit pe alocuri, dar care mi-a plăcut, până la urmă. Poate unele situații prea au fost prea trase de păr, dar a fost ok.

Apoi mă gândeam că doi ani să tânjești după o „fantomă” e prea mult. Partea asta cred că nu prea mi-a picat bine. Mă așteptam cumva ca Lou să se trezească la viață mai repede, dar  ea tot monotonă, tot cu un job de „rahat” și tot nu știa ce vrea de la viață.

2. „Vara în care mama a avut ochii verzi” de Tatiana Țîbuleac     5/5 stele

 Despre un băiat care-și urăște de moarte mama. Despre o mamă care a greșit. Niciodată nu am citit (simțit) atâta ură și înverșunare a unui copil față de mama lui, în nicio carte, ființa care ți-a dat viață, ființa pentru care la un moment dat în viața ești și reprezinți totul. Cât poate să îndure un copil ca să ajungă să-și urască propria mamă și să-i dorească moartea în orice minută din viața lui. Deși, dacă e să caut scuze și pretexte, pentru mine cât și pentru mulți alții chiar, cred că adolescența e o perioadă dificilă și trebuie de avut mare grijă ce facem și cum în această perioadă, cât și toate necazurile premergătoare ale acestei perioade complexe. 

Atâtea sentimente m-au încercat pe parcursul lecturii: de la ură (eu foarte rar folosesc acest cuvânt și mai rar acest sentiment) la compasiune. De la nedumerire la înțelegere, de la negare la acceptare, de la refuz la toleranță și speranță. Multe sentimente contradictorii. Multe adevăruri dureroase.

3. „Viața e ușoară, nu-ți face griji” de Agnès Martin-Lugand    2/5 stele

viata-e-usoaraDacă în prima carte am înțeles durerea lui Diane, în a doua carte nu am înțeles nehotărârea ei și tot patosul legat de sătucul din Irlanda. Cu toate că dacă stau să mă gândesc, găsesc la toate răspuns și legătură, dar nu mi-a plăcut și la fel ca data trecută, mă așteptam la mai multe chestii de la un scriitor cu studii psihologice.

O carte extrem de ușor de citit, pentru mine asemenea cărți sunt bune de citit prin aeroport așteptând îmbarcarea, în autocar spre o destinație și tot așa. Nu aș putea să citesc în asemenea condiții „Procesul” de Kafka, spre exemplu :))

 

4. „În sălbăticie” de Jon Krakauer      4/5 stele
coperta-fataO poveste reală. Despre un băiat care la un moment dat hotărăște să plece de acasă, însă nu pur și simplu, dar explorând Alaska și timp de 2 ani familia lui nu prea știe mare lucru despre el, decât după ce îl găsesc alți turiști și de aici povestea lui ia amploare.

Am fost confuză în momentele în care citeam că provine dintr-o familie instărită, e inteligent, instruit, dar cu o repulsie vădită față de ipocrizia societății și regulilor din familia lui.  La un moment dat l-am crezut nebun. Cum să fii atât de neglijent, să-ți iei lumea în cap și să pleci?! Deși, din cele citite, a crescut înconjurat de dragoste și bună înțelegere.
Vreau foarte tare să citesc cărțile pe care le-a tot pomenit în călătoria lui și care i-au fost călăuză în aventura vieții lui.

5. „Procesul” de Kafka    3/5 stele

procesulJosef K., protagonistul romanului, un bărbat de 30 de ani, funcţionar renumit la o bancă, se trezeşte într-o dimineaţă, în dormitorul său, cu doi agenţi care îl anunţă că este arestat dintr-un motiv pe care aceştia refuză să i-l dezvăluie. Nu este încătușat, nu este închis, dar este arestat. Din acest punct, viaţa lui K. se transformă într-o farsă controlată de o instanţă superioară, de absurd, de o realitate deformată. 

Greu, greu pentru mintea atâta nedreptate absurdă, ambiguitate și toate aspectele legate de o justiție neclară, fără ieșire din impas, fără nicio șansă la nevinovăție, fără nimic.

Plină de oftică și de repulsie față de asemenea sistem, tot ce se întâmplă e firesc dar e ridicat la rang de absurd, credeam că va face față cumva acestui sistem putred și plin de absurd, dar el a ales până la urmă să fie victima unei agresiuni pe care nici măcar nu a visat-o, nu să o fi și înfăptuit. 

Interesant concept (procesul scriitorului cu lumea) abordat.

6. „Fără mofturi la masă!” de Rana Conway     4/5 stele
978-606-588-126-6_4

Plăcut surprinsă de această cărțulie și sfaturile pe care le deține. Mi s-a părut inițial strict comercială, asta din cauza la titlu, bineînțeles.

După ce am început să o răsfoiesc și să fac cunoștință cu unele idei, multe din ele chiar foarte practice, mi-a plăcut din ce în ce mai mult.

Este structurată pe capitole care au o legătură premergătoare între ele și la sfârșitul fiecăruia sunt numerotate câteva idei esențiale ale capitolului, cum ar veni, ideile principale. Mi-am dat seama ca părinte că nu trebuie să transform alimentația sănătoasă a copilului într-o obsesie. Nu trebuie să insist sau să-l oblig să mănânce tot dintr-o farfurie, deși, foarte mulți părinți sunt tentați să facă anume această greșeală. Copiii singuri își pot controla aportul de energie luat din mâncare cât și după asta, cheltuiala acestor calorii. Clar că în cazul în care copilul e alergic sau are vreo boală specifică legată de alimentație, se tratează aceste aspecte individual.

Trebuie de avut încredere în copiii noștri și chiar se poate de relaxat împreună cu ei atunci când mănâncă. Utilă carte. Sugerez părinților de copii să o citească. 

 7. „Fata din tren” de Paula Hawkins   3/5 stele

2769_01be9670Am făcut cunoștință cu Rachel, depresivă, alcoolică în devenire, divorțată și fără job. Făcea naveta zi de zi spre Londra, din obișnuință, acolo unde își avea jobul cu 3 luni în urmă.

Peste geamul trenului își revedea casa în care a locuit odată cu soțul ei. Își construia scenarii cu vecinii de pe strada pe care a locuit în trecut, avea o viață monotonă, plină de alcool și fără vreo speranță spre bine până în momentul în care unul din personajele sale imaginare, dar, totuși, reale, dispare. De aici viața ei ia o altă întorsătură, că până la urmă să se descopere o crimă și făptașul ei să fie nimeni altul decât persoana care a mințit-o dintotdeauna și pentru care ea a suferit cel mai mult. 

Rachel se descoperă pe sine, descoperă o altă viață și cred că niciodată nu va mai fi cum a fost.  O poveste bine construită cu personaje bine conturate. Cartea ușor se citește, e bună pentru o zi de weekend. 

8. „Noapte la Lisabona” de Remarque  5/5 stele

Doi germani își povestesc unul altuia toate peripețiile prin care li-i dat să treacă, odată cu venirea celui de al doilea război mondial. Ce-i drept, unul mai mult ascultă, celălalt povestește cu lux de amănunte drama vieții lui, de la începutul războiului până la pierderea soției, de la statutul de refugiat până la sentimentul că ești oarecum liber, prin atâtea ai trecut încât nimic nu te mai poate mișca sau te face să-ți schimbi atitudinea față de viață.

O noapte în Lisabona cu două pașapoarte false în mână îți poate schimba radical viața. America fiind raiul la care visa orice german sau refugiat.

Ador felul de a scrie a lui Remarque, îmi place cum construiește el subiectele operelor sale: emoțiile, generozitatea, blândețea, iubirea te pot salva chiar și din ghearele unui război odios.

9. „Locatarul himeric” de  Roland Topor      3/5 stele

locatarTotul se învârte în jurul la demență, nebunie, paranoia și chiar dublă personalitate, care a fost dintre ei doi (încercați să citiți cartea și o să vedeți de cine am în vedere) cel mai bolnav nici acum nu știu. O să mă uit și la ecranizarea cărții, dar asta numai datorită regizorului Roman Polanski. Poate după asta înțeleg mai multe. Dar dacă e să nu țin cont de toată paranoia din carte, să ai vecini atât de duși cu pluta și cicălitori, pe bune ți-ar veni să sari de la etajul 6.

Ca și cursivitate, mod de a scrie, e chiar bine scris romanul, dar ca subiect și iureș al minții mele, nu mi-a picat prea bine. Încă nu sunt atât de bună la citit asemenea cărți, iată cum 🙂 

E o carte scurtă care o citești în cel mult 2 ore, așa că curaj și spor să aveți. 

10. „Mâna ascunsă” de Agatha Christie      4/5 stele

mana-ascunsa_1_fullsizeDe Agatha Christie niciodată nu mă voi sătura să-i citesc operele. Imposibil să te plictisești atunci când citești o poveste înțesată cu atâtea condimente. 

Jerry Burton după un accident care l-a cam imobilizat la pat ceva vreme, în urma recomandărilor medicului său, pleacă într-un orășel aparent liniștit întru recuperarea lui. Doar că liniștea și odihna binemeritată care trebuia să predomine în acel orășel nu prea se asocia cu realitatea de care s-a ciocnit Jerry atunci când a ajuns la destinație. 

Bârfe ridicate la rang de adevăr, invidii nemăsurate și glume care pot genera chiar moartea cuiva. 

Foarte reușită lectură de weekend. Sper și cred că într-o bună zi o să ajung să bifez ca citite toate romanele acestei autoare. Intrigă, bârfe, suspans, viața de la sat cu toate stereotipurile ei și, de altfel, cu toată splendoarea ei, cât și personaje bine conturate, de toate tipurile și felurile. Spor la citit vă doresc!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s